El pilates com a eina terapèutica

Pilates_RecuSport

6/3/2016

PILATES

La societat en la que vivim condiciona l’estat físic i emocional de les persones, de tal forma que això pot arribar a influir en la seva salut. Integrar hàbits de vida saludables com practicar exercici físic, realitzar una alimentació equilibrada, alliberar la ment… ens permet gaudir d’un benestar global. Patologies com cervicàlgies, lumbàlgies o altres dolors d’origen múscul-esquelètic són cada cop més freqüents, i el pilates ens pot ajudar.

Dins les noves tendències d’exercici físic s’hi troba el mètode Pilates. Aquest és un mètode d’entrenament global creat per Joseph Pilates a principi del segle XX, que exigeix control i equilibri, desenvolupant el màxim potencial individual des de l’estat més pur. La concentració, el control, la centralització, la respiració, la precisió i la fluïdesa dels moviments són els sis principis bàsics d’aquesta tècnica. Aquest mètode centra l’atenció en l’interior del cos, en l’alineació postural  i en la consciència de l’exercici. Amb tot això, ens permet elastificar i tonificar la musculatura amb un treball global del cos. Els exercicis s’efectuen sota un control extrem que permet realitzar els exercicis sense risc de lesions.

Tot i que actualment es disposen de pocs estudis científics que estudiïn el mètode, molts d’aquests en demostren la seva efectivitat per reduir el mal d’esquena o el dolor crònic. De fet, sessions de pilates dissenyades per entrenar l’activació de músculs específics per estabilitzar la regió lumbo-pèlvica han demostrat que disminueixen el dolor lumbar i poden prevenir l’aparició de dolor lumbar.  Altres estudis han demostrat els seus efectes en la millora de la flexibilitat, la mobilitat de la columna i la resistència muscular del tronc.

Pilates_RecuSport

El pilates ha donat bons resultats en diferents grups, ja que els seus beneficis han estat provats tant en adults i joves sedentaris, com en adults assimptomàtics. També sembla ser una opció d’exercici efectiva i segura en dones amb càncer de mama, ja que millora el rang de moviment d’espatlla, el dolor, i fins i tot l’humor.

En canvi, no està clar que s’obtinguin canvis rellevants en la composició corporal i el pes corporal, ja que hi han estudis que ho afirmen i altres que ho desestimen.

Així doncs, el pilates és una eina terapèutica que ajuda en diferents patologies i en la prevenció d’algunes dolències de tipus múscul-esqulètic.

A Recusport t’oferim classes dirigides de pilates terapèutic, de forma grupal o individual. Les sessions estan dirigides per la nostra fisioterapeuta i es fan en petits grups, per tal de poder oferir un control i assessorament personalitzat i acurat.

Vine a provar-ho sense cap compromís! El proper dimarts dia 8 de març, i en motiu del dia mundial de la dona, farem jornada de portes obertes.

Fes salut, fes exercici físic!

Per a més informació podeu contactar amb el centre.

 

Bibliografia:

  • Cárceles, R. et Cos Morera, F. Pilates: manual completo de pilates en suelo. Paidotribo, 2009.
  • García Pastor, T., Laguna Nieto, M., & Aznar Laín, S. Regular Pilates and fitness class participants vs non exercisers. A comparison of functional strength capacity.Apunts Medicina de l” Esport46(172), 169-176. 2011.
  • Notarnicola, A., et al. “Daily pilates exercise or inactivity for patients with low back pain: a clinical prospective observational study.”European journal of physical and rehabilitation medicine 1: 59-66. 2014.
  • Wells, C., Kolt, G. S., Marshall, P., & Bialocerkowski, A. Indications, benefits, and risks of Pilates exercise for People with chronic low back pain: a Delphi survey of Pilates-trained physical therapists.Physical therapy94(6), 806-817. 2014
  • Patti, A., Bianco, A., Paoli, A., Messina, G., Montalto, M. A., Bellafiore, M., … & Palma, A. Effects of Pilates exercise programs in people with chronic low back pain: a systematic review.Medicine94(4), e383. 2015.
  • Rydeard, R., Leger, A., Smith D. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. Volume:36 Issue:7 Pages:472–484. 2006.
  • Kloubec, JA. Pilates for improvement of muscle endurance, flexibility, balance, and posture.J Strength Cond Res 24(3): 661-667. 2010.
  • Segal NA, Hein J, Basford JR. The effects of Pilates training on flexibility and body composition: an observational study. Arch Phys Med Rehabil 2004;85:1977–81.
  • Kim S Keays, Susan R Harris, Joseph M Lucyshyn, Donna L MacIntyre. Effects of Pilates Exercises on Shoulder Range of Motion, Pain, Mood, and Upper-Extremity Function in Women Living With Breast Cancer: A Pilot Study. 

powered by Globals All right reserved 2013 © | Avís legal | Política de cookies | Política de privacitat | Admin