Nordic walking o marxa nòrdica: opció d’esport i salut.

Marcha nórdica_Recusport

23/3/2016

Què és el Nordic walking o marxa nòrdica?

El Nordic walking s’ha convertit últimament en una activitat molt practicada al nostre país. El Nordic walking o marxa nòrdica és una forma de caminar juntament amb uns bastons a les mans, especials per fer aquesta activitat, similar a l’esquí de fons.

L’origen d’aquesta activitat, en el seu format actual, data de finals dels anys 90’ a Finlàndia i es va expandir ràpidament pels països nòrdics. Tot i això, sembla que als anys 30’ alguns esquiadors de fons finlandesos ja utilitzaven la tècnica de l’esquí de fons a l’estiu per a preparar-se físicament.

La tècnica es basa en un moviment natural del caminar afegint-li un ús actiu dels bastons que ens ajudaran a impulsar-nos cap endavant. Aquest fet fa que, a més de les cames, també treballem el tronc i els braços. L’augment de la implicació muscular fa que s’obtinguin molts beneficis per a la salut i la millora de la condició física. Avui dia hi han molts estudis que avalen i demostren l’efecte positiu de la marxa nòrdica en diverses patologies i la converteixen en una activitat física saludable i òptima per a tothom, sigui quina sigui l’edat i la condició física inicial.

 

Beneficis del Nordic walking o marxa nòrdica

-És més efectiu que caminar sense bastons a l’implicar més grups musculars. De fet, es treballa el 90% de la musculatura del nostre cos.
-Millora la coordinació.
-Menys sobrecàrrega a nivell articular, sobretot d’extremitat inferior, com ara genolls, turmells o malucs.
-Augmenta el consum d’oxigen.
-Millora l’aportació sanguínia a tot el cos, activant la circulació.
-Augmenta el consum energètic.
-Ajuda a controlar la pressió sanguínia, el colesterol i els triglicèrids.
-Ajuda a prevenir malalties coronàries.
-Ajuda a prevenir l’osteoporosi.
-Estimula el sistema immunitari.
-Afavoreix el drenatge limfàtic en persones amb extirpació de ganglis, com ara en càncers de mama, ginecològics, melanomes…
-Ajuda al tractament de persones en depressió, ansietat, estrès, problemes d’autoestima…

Aquí us adjuntem un vídeo de TV3 on s’expliquen alguns dels beneficis de la marxa nòrdica.

 

Com practicar el Nordic walking o marxa nòrdica?

El Nòrdic walking o marxa nòrdica es pot practicar gairebé en totes les superfícies, ja que pot ser practicat en qualsevol espai on es pugui caminar, com ara carrers, camins, parcs, muntanyes, jardins, i fins i tot a la platja.

Per practicar-lo no és necessària una gran inversió econòmica. Es necessita el següent:

Bastons: tal i com s’ha comentat, anteriorment, els bastons són una part molt important.  El tret distintiu del bastó de Nordic walking o marxa nòrdica és la “dragonera” que porta per introduir-hi la mà com si fos un guant. Aquesta dragonera s’adapta perfectament a la mà i evita que es perdi el bastó fins i tot, obrint la mà. El material sol ser de fibra de carboni, fet que el converteix en un bastó molt lleuger. La punt de sota és d’acer i s’hi pot posar una goma si es practica l’activitat per asfalt enlloc de camins de terra. Per calcular la mida correcta del bastó, com a general, la sortida de la dragonera ha de quedar a l’alçada del melic.

Roba còmoda: a poder ser roba esportiva, transpirable i adequada a la climatologia. Els mitjons aconsellem que no siguin de cotó (absorbeixen molt la suor i faciliten la sortida d’ampolles). Recomanem que siguin de materials sintètics tipus coolmax, polièster, polipropilè, etc. i que tinguin el peu diferenciat (dreta i esquerra). Les vambes també han de ser còmodes i adequades per al terreny.

Hidratació: portar hidratació suficient i alguna cosa per menjar en funció de la distància que es pensa recórrer i segons la climatologia que s’espera per aquell dia.

 

Així doncs, la marxa nòrdica és una opció d’activitat física molt recomanable per a qualsevol tipus de persona amb uns beneficis per a la salut que ens ajudaran a tenir una vida més saludable i a un cost molt baix, ja que no necessitem fer una gran despesa per poder-la practicar, només necessitem ganes per fer-la.

powered by Globals All right reserved 2013 © | Avís legal | Política de cookies | Política de privacitat | Admin